Alles wat je wilt weten over: Ceylon
Share
Ceylon, wat we tegenwoordig kennen als Sri Lanka, is een groot, bijna sprookjesachtig eiland ten zuiden van India in de Indische Oceaan. De vruchtbare grond van het eiland voorziet haar bevolking niet alleen van voldoende voeding, maar ook van kostbare edelstenen. Dit, samen met de gunstige ligging van het eiland op de belangrijke handelsroutes, de ontelbare kleuren groen langs de kust en in de jungle, de immens hoge bergen, paradijselijke baaien en de uitgestrekte parelwitte stranden, maken het eiland al eeuwenlang een aangename en gewilde aanlegplaats voor handelsschepen, die richting China of Afrika voerden.
In oude geschriften die over Ceylon zijn gevonden, blijkt dat een groep mensen, die Vedda’s worden genoemd, zich al eeuwen voor het begin van de jaartelling op het eiland vestigden. 3500 jaar geleden vestigt een grote groep Singalezen vanuit India zich in Ceylon. Zij brachten de Boeddhistische cultuur mee en bouwden de mooiste tempels en hakten in de rotsen mooie beelden uit. Een paar eeuwen later verhuist ook een grote groep Tamil vanuit India naar het eiland. De Vedda’s, de boeddhistische Singalese bevolking en de Hindoestaanse Tamil bevolking leven apart van elkaar in verschillende kleine koninkrijkjes. Maar de verschillende gebruiken, rituelen en culturen worden van elkaar overgenomen en mengen zich onderling, wat goed terug is te zien in bijvoorbeeld de vele tempels die het land rijk is, waar beelden van Boeddha en diverse Hindoestaanse goden gemoedelijk naast elkaar staan.
De oude wellness rituelen uit Ceylon zijn een perfecte samensmelting uit de oude Singalese cultuur, de oude Ayurvedische en Boeddhistische gebruiken en van rituelen en gebruiken die werden meegebracht door de vele handelsschepen. De basis van deze rituelen komt uit de oude heilige Indiase Grihya Sutra. Dit heilige geschrift werd al door de Vedda’s meegenomen richting Ceylon, waarin beschreven staat hoe men omgaat met allerlei lichamelijke rituelen, zoals hygiëne, door minimaal drie maal per dag te baden.
De Hindoestaanse cultuur bracht de Ayurveda mee. Hierin staan geneeswijzen beschreven, maar ook hoe preventief te handelen, door intensieve reiniging of door kruiden te gebruiken. Het gebit bijvoorbeeld werd gereinigd door een spoeling met kokosolie en specerijen zoals kaneel, kardemom, anijs of kruidnagel aan werd toegevoegd. Voor aanvang van een huwelijk werden bruid en bruidegom door middel van kurkuma en verwarmde kokosolie gereinigd en nagespoeld met rozenwater. De handelaren brengen vernieuwende inzichten op reiniging mee. Zo wordt vanuit Maleisië het baden in de tempelbassins ingevoerd, terwijl vanuit Egypte Henna wordt meegevoerd richting India. Dit was in eerste instantie bedoelt om het lichaam te koelen, maar werd in sierlijke patronen op het lichaam aangebracht, wat men in Ceylon ook graag gebruikte. Vanuit China werden allerlei massage vormen meegebracht, waarbij de Shiatsu techniek populair was. Dit zien we nog steeds terug in de hedendaagse manier van masseren in Sri Lanka.
Voor bijzondere momenten, maakten de hogere klassen gebruik van een wat exclusiever ritueel. Men liet zich uitgebreid baden. Vaak gebeurde dit in de tempelbassins waar de mooiste en de fijnst geurende bloemblaadjes aan werden toegevoegd. Sesamolie werd vermengd fijn zand of fijn zout, waar het lichaam zachtjes mee werd gescrubt. Dit werd afgespoeld met geurend rozenwater en tot slot werd het lichaam voorzien van een laagje verwarmde shea butter, waar sandelhout aan werd toegevoegd voor de geur, wat vervolgens met sierlijke bewegingen in de huid werd gemasseerd. Shea Butter was schaars in Ceylon, dus men ging er zuinig mee om. Het haar werd gereinigd met een traditionele oliereiniging en werd daarna voorzien van een heerlijk aangename geur door er met een klein doosje met rokende houtsnippertjes en andere geurende kruiden langs te gaan.
In het begin van de 16 eeuw, zetten de eerste Portugezen voet aan wal. Op zoek naar nieuwe handelsgebieden, maar namen al snel bezit van de kustgebieden, waar ze vestigingen bouwden en de Singalezen wilden bekeren. Tempels werden vernield, kruiden en specerijen geroofd. De oude gebruiken en rituelen werden maar oogluikend toegestaan, waardoor de
Singalezen deze liever buiten het zicht van de overheersers hielden. De macht werd overgenomen door de Hollanders. Zij bouwden forten, kerken, kanalen en wegen. De Singalese gebruiken werden toegestaan, maar de bevolking hield ze liever uit het zicht. Behalve dat de Nederlanders net zo preuts en onhygiënisch waren als de Portugezen met hun bad en verzorgingsrituelen, waren de Hollanders ook uit op de Singalese rijkdommen als kaneel, peper, koffie en olifanten. En waar niet over onderhandeld kon worden, werd toegeëigend.
Zo was de Singalese bevolking genoodzaakt bepaalde producten, zoals de sheanoten te verstoppen. In Dambulla waren maar liefst 80 grottempels, waarvan er slechts enkele uitbundig versierd waren, met mooie kleurige schilderingen van muren en plafonds en met goud bedekte beelden. Hierdoor konden de andere grotten onopvallend gebruikt worden, om de shea noten uit het zicht te houden en de wellness rituelen plaats te laten vinden.
De behandeling werd aangepast aan de omstandigheden. Men startte het Ceylon ritueel met het roken van het haar met sandelhout. Gevolgd door een massage met warme kruidenolie die als eerst werd aangebracht op voetzolen en handpalmen, zodat het lichaam optimaal gebruik kon maken van de kracht van de kruiden. Deze werd vervolgd met een milde scrubbehandeling zodat de huid weer zacht en egaal aanvoelde. Om de huid nog zachter te laten voelen, gebruikte men de shea butter. In de koele grotten werd deze echter hard. Om deze zacht te houden werd ze gemengd met een kleine hoeveelheid andere olie, waardoor de structuur van de boter nog zachter en luchtiger werd, en de huid nog zachter aanvoelde.
Neem uw klant even mee naar dit prachtige groene eiland, waar de mooie samensmelting van culturen en gebruiken alleen maar evenwicht, rust en reinheid uitstralen. Laat uw klanten even wegdromen naar de mooie grottempels in Dambulla en nodig ze uit te genieten van de verborgen, authentieke weldaad van het mooie Ceylon.